Ποδοσφαιρική παράνοια

Δημοσιεύτηκε στις 13/03/2018 στην κατηγορία Τάσεις

του Γιάννη Σκορδά

Τι είναι για μένα το ελληνικό ποδόσφαιρο; Οι Κυριακές με αγώνες στην τηλεόραση και το γήπεδο κι οι Δευτέρες που τους ανέλυα με τους φίλους μου στο σχολείο.

 

Τι είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο για τους πιτσιρικάδες σήμερα; Όπλα, μπύρες, ρολά ταμειακής και αίθουσες δικαστηρίων. Δηλαδή αδιάφορο και επικίνδυνο.

 

Το βράδυ της Κυριακής παρακολουθήσαμε ένα ακόμα απόσπασμα της φαρσοκωμωδίας που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο.

 

Το κλίμα στη συμπρωτεύουσα ήταν φορτισμένο και εκδηλώθηκε με πορείες διαμαρτυρίας ως προς την απόφαση τιμωρίας μετά τα γεγονότα με τον Ολυμπιακό. Σε αυτό το σημείο, οφείλω να παραδεχθώ ότι δεν έχω αντιληφθεί ποιος νομοθέτης όρισε να τιμωρείται ένα σύνολο ανθρώπων (ποδοσφαιριστές και τεχνικό επιτελείο) κι ένας οργανισμός (διοίκηση) για την αντικανονική πράξη ενός ανθρώπου που δεν ανήκει σε αυτόν.

 

Με αντίστοιχο συναίσθημα αδικίας, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ εκδήλωσαν την αγανάκτηση τους προς τα θεσμικά όργανα, που εκπορευόμενα από την Αθήνα, «έκλεψαν» τους βαθμούς της ομάδας και τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δια ζώσης το μεγάλο αγώνα με την ΑΕΚ, που εν πολλοίς θα έκρινε το φετινό πρωτάθλημα.

 

Τελικώς, δικαιώθηκε στην έφεση που έκανε και ο κόσμος έσπευσε να προμηθευθεί το εισιτήριο του για τον αγώνα με την ΑΕΚ. Απορίες και αντιρρήσεις πολλές, όμως ήταν αδύνατο να μην βρίσκονται στο γήπεδο, με την έγκαιρη άρση της τιμωρίας. Το παιχνίδι ξεκίνησε, στο γήπεδο οι οπαδοί φέρθηκαν υποδειγματικά, αφού δεν έπεσε ούτε χαρτάκι και όλα έδειχναν να κυλάνε ομαλά.

 

Λίγα λεπτά πριν λήξει το κρίσιμο παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ σκοράρει και το γήπεδο φλέγεται από ενθουσιασμό. Οι διαιτητές επικυρώνουν το γκολ (ο διαιτητής δείχνει σέντρα, ο βοηθός έχει τη σημαία κάτω) και οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν, ευρισκόμενοι σε απόλυτο κοντράστ συναισθημάτων με αυτούς της ΑΕΚ που δείχνουν να τα έχουν χαμένα.

 

Ώσπου, κάποιοι από τους τελευταίους πλησιάζουν τους διαιτητές και διαμαρτύρονται για την απόφαση. Αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται στα γήπεδα, καθώς η ένταση της στιγμής οδηγεί τους παίκτες στη διαμαρτυρία. Ωστόσο, συνηθίζεται επίσης,  αν και δεν επιβάλλεται, οι διαιτητές να μην αλλάζουν την αρχική τους απόφαση και το παιχνίδι να συνεχίζεται. Εν προκειμένω, οι διαιτητές μετά από 3 λεπτά διαβουλεύσεων με τις δυο ενδεκάδες παικτών να βρίσκονται γύρω τους, αλλάζουν την απόφαση τους και ακυρώνουν το γκολ του ΠΑΟΚ.

 

Λίγες στιγμές αργότερα, κι αφού οι παίκτες του ΠΑΟΚ διαμαρτύρονται στο διαιτητή, εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο ο ιδιοκτήτης της ομάδας κ. Σαββίδης, συνοδευόμενος από την προσωπική του ασφάλεια και καταφέρεται μαινόμενος προς τους διαιτητές, δίνοντας εντολή στους παίκτες του ΠΑΟΚ να αποχωρήσουν. Εκεί, ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, Αντελίνο Βιερίνια, αρνείται να υπακούσει στην εντολή, δηλώνοντας την πρόθεση των παικτών να παίξουν και να τελειώσουν το ματς υπό όποιες συνθήκες. 

 

Στη συνέχεια, οι εικόνες ντροπής που δείχνουν τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ να κυκλοφορεί έχοντας στην κατοχή του ένα όπλο, θα κάνουν τον υπόλοιπο κόσμο να αναρωτιέται το βαθμό σουρεαλισμού που εκπέμπει η ελληνική πραγματικότητα.

 

Στο σημείο αυτό, ο διαιτητής της αναμέτρησης αποχωρεί για τα αποδυτήρια, με τους παίκτες της ΑΕΚ να τον ακολουθούν. Η Τούμπα γινόταν θέατρο απαράδεκτων σκηνών για ακόμη μια φορά και κινδύνευε να κάνει δύο τα παιχνίδια που δε θα ολοκληρώνονταν στο γήπεδο του, πράγμα που δε μπορεί να είναι συμπτωματικό.

 

Παρακολουθούσα ταυτόχρονα ραδιοφωνικούς σταθμούς τόσο από την Αθήνα, όσο κι από τη Θεσσαλονίκη. Στις δύο ώρες που το παιχνίδι ήταν στον αέρα, το κλίμα από τη Θεσσαλονίκη ήταν γεμάτο ένταση και θυμό. Θεωρούσαν το γκολ έγκυρο και κατήγγειλαν το ΠΟΚ για συνασπισμό κατά των ομάδων της Β. Ελλάδος και άρνηση αποδοχής της ανωτερότητας του ΠΑΟΚ, αποφεύγοντας να σχολιάσουν την παρέμβαση Σαββίδη. Ταυτόχρονα, στους αθηναϊκούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, το γκολ θεωρείτο άκυρο από τους δημοσιογράφους και μιλώντας για την πρωτοφανή εισβολή του Σαββίδη συζητάνε για τις ποινές που προβλέπει ο κανονισμός και για διαφαινόμενη διακοπή του αγώνα.

 

Στη Θεσσαλονίκη πίστευαν ότι ο υπαίτιος είναι ο βοηθός διαιτητή ο οποίος πρότεινε στον διαιτητή την αλλαγή της απόφασης, παρόλο που δεν είδε οφσάιντ την ώρα του συμβάντος.

 

Κατηγορούσαν όσους συντάσσουν τους κανονισμούς, όσους τους εφαρμόζουν, όσους ορίζουν διαιτητές, όσους διαιτητές είναι ανεπαρκείς. Δηλώνουν αγανακτισμένοι και απηυδισμένοι από την ως τώρα αντιμετώπιση της ομάδας τους και ξεκαθαρίζουν ότι δε φταίει ο κόσμος, ούτε οι παίκτες.

 

Στην Αθήνα, χαρακτήριζαν ως σκάνδαλο ότι ο ΠΑΟΚ θα έπαιζε με κόσμο, ενώ οι παίκτες της ΑΕΚ είχαν προετοιμαστεί να παίξουν χωρίς κόσμο, παράνομο ότι είχαν τυπωθεί τα εισιτήρια χωρίς να έχει αρθεί η τιμωρία, ενώ καυτηρίαζαν ότι δεν είχαν παρθεί μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία.

 

Το ίδιο γεγονός, είχε παντελώς διαφορετικές ερμηνείες. Φλέρταρα με την παράνοια.

 

Όταν δε, κυκλοφόρησε η φωτογραφία με το όπλο στη θήκη της ζώνης του Σαββίδη, τότε οι απόψεις απέκλιναν ακόμα περισσότερο. Οι μεν –αφού δε μπορούσαν πια να το αγνοήσουν-  μιλούσαν για νόμιμη οπλοφορία ενός επιχειρηματία τεράστιου βεληνεκούς. Οι δε επικαλούνταν την παραβίαση του αθλητικού νόμου κατά της βίας και έντρομοι καταδίκαζαν την τρομοκρατία που προσκομίζει η ύπαρξη όπλου στο χώρο εργασίας εργαζομένων όπως είναι οι ποδοσφαιριστές, τα τεχνικά επιτελεία, οι διαιτητές, οι δημοσιογράφοι και άλλοι.

 

Ξαφνικά, ο διαιτητής κατακυρώνει το γκολ και τον αγώνα υπέρ του ΠΑΟΚ, λόγω της άρνησης των παικτών της ΑΕΚ να επιστρέψουν στο γήπεδο. Οι τελευταίοι επικαλέστηκαν λόγους ασφαλείας.

 

Η αλλαγή κλίματος ήταν άμεσα αισθητή. Ξαφνικά, τα μέσα της Θεσσαλονίκης κατακλύστηκαν από ικανοποίηση για την τελική απόφαση, παρότι τις δύο προηγούμενες ώρες το ήθος και οι ικανότητες των διαιτητών είχαν αποδειχθεί ανεπαρκείς. Αντιλήφθηκα, ότι άρχισαν να διακατέχονται από μια ευφορία, μια έπαρση που προέκυπτε από ένα μίγμα δικαίωσης και ισχύος. Ήταν η αλαζονεία αυτού που επέβαλε το δίκαιο της πυγμής.

 

Την ίδια στιγμή, τα λεγόμενα δημοσιογράφων και οπαδών στα αθηναϊκά μέσα, απέκτησαν καταγγελτικό τόνο και ανείπωτη οργή, προερχόμενη από την επιβράβευση του νταή.

 

Θεωρώ ότι είχε μεγάλη σημασία η απονομή δικαιοσύνης μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να αποτραπούν τα παρατράγουδα. Προσωπικά όμως, έχω εκπλαγεί, όχι τόσο από τη διχαστικότητα που άλλωστε μας αντιπροσωπεύει, αλλά από τη φιλοσοφική προσέγγιση πραγματικών γεγονότων και κατά συνέπεια… της αλήθειας.

 

Υ.Γ. Προσφέρει κάποια ουσιαστική λύση η διακοπή του πρωταθλήματος για ένα μεμονωμένο περιστατικό ή αδικεί τις υπόλοιπες μη εμπλεκόμενες ομάδες;

 

Υ.Γ. 2. Πιτσιρικά κάνε μου μια χάρη, μη μιλήσεις για όπλα αύριο στο σχολείο. Μη μιλήσεις για οφσάιντ, για προέδρους και αναβολές. Παίξε, γιατί χανόμαστε. 

 

Ο Γιάννης Σκορδάς είναι φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γράψτε την άποψή σας

Ροή αναρτήσεων

Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος γράφει για την Αρχοντιά!

Η νέα γενιά αλλάζει τα πρότυπα, αλλάζει όλη την κοινωνία

Τέσσερα χρόνια αριστερά, τέσσερα χρόνια capital controls

Υπόθεση Novartis: Ζητούμενο η αξιοπρέπεια!

Το «οικονομικό πρόγραμμα- φάντασμα» του Αλέξη Τσίπρα

Και ξαφνικά, ο Τσίπρας κατηγορεί τον Μητσοτάκη για "προτίμηση στους φόρους"!

Ιμάμογλου, όπως λέμε Ερντογάν: Η οικονομία της Κωνσταντινούπολης, παράγει ηγέτες της Τουρκίας

Πρέπει να λυθεί ή όχι, ο «Γόρδιος Δεσμός» των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο;

Να πώς ο ΣΥΡΙΖΑ γονάτισε τη μεσαία τάξη...

Βρετανία: Δέκα υποψήφιοι πρωθυπουργοί, δέκα εκδοχές για το brexit!

Πρώτη φορά Αριστερά: Ποια οικονομία παραδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας

Η Μέι τελείωσε, ο σεισμός του brexit συνεχίζεται...

Με το «παράλληλο νόμισμα», βαθαίνει το χάσμα Ρώμης- Βρυξελλών

ΡΕΥΜΑ: Μια Διακήρυξη για την Ευρώπη

Γάγγραινα...

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©