Οι μυστικές διαπραγματεύσεις και οι ανυπόστατες διεκδικήσεις του αλβανικού εθνικισμού

Δημοσιεύτηκε στις 23/02/2018 στην κατηγορία Φροντιστήριο

του Αντώνη Μπέζα*

Η Ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί, αυτή την περίοδο, να διευθετήσει χρονίζουσες διαφορές που ταλανίζουν τις σχέσεις της με την Αλβανία και την πΓΔΜ. Ειδικά για την περίπτωση της Αλβανίας, Τίρανα και Αθήνα εκπέμπουν κλίμα αισιοδοξίας ότι εντός των επόμενων μηνών οι διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται μυστικά σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα έχουν ολοκληρωθεί καθώς στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει τον Ιούνιο, η αλβανική πλευρά αναμένει να της χορηγηθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

 

Ασφαλώς, μια λύση-πακέτο με την Αλβανία θα ήταν καλοδεχούμενη εφόσον μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ότι λειτουργούμε εποικοδομητικά και ως παράγοντας περιφερειακής σταθερότητας και να συσσωρεύσουμε πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο, χρησιμοποιώντας το στο κρίσιμο εθνικό θέμα των σχέσεών μας με την Τουρκία.

 

Από κει και πέρα, όμως, εκτός από τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών και της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, δεν μπορεί η ελληνική πλευρά να μη λάβει υπόψη της στην όποια συμφωνία, και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, τον αλβανικό αλυτρωτισμό σε σχέση με το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα».

 

Η Αλβανία εμφανίζει, τώρα που εκσυγχρονίζεται, τις παιδικές ασθένειες ενός έθνους- κράτους. Η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια στη γειτονική χώρα. Αν αυτές οι αλυτρωτικές φωνές ήταν προϊόντα μιας περιθωριακής ομάδας ή υφίσταντο μόνο ως επικοινωνιακό παιχνίδι για εσωτερική κατανάλωση, τότε τα πράγματα δεν θα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά. Δεν συμβαίνει όμως αυτό.

 

Πέραν του κόμματος των Τσάμηδων, οι αλυτρωτικές απόψεις αποτελούν επίσημη κυβερνητική θέση και δεσπόζουσα ιδεολογία στους πνευματικούς θεσμούς, όπως στην Ακαδημία, τα Πανεπιστήμια ή τα μέσα ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1994 η αλβανική Βουλή καθιέρωσε ομόφωνα την 27 Ιουνίου ως ημέρα «γενοκτονίας» των Τσάμηδων, επιχειρώντας να ταυτίσει το ζήτημα με ανάλογες καταστάσεις της παγκόσμιας ιστορίας. Επιπλέον, το θέμα έχει πλέον ξεφύγει από τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και έχει μεταφερθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μετά την προσφυγή οργανώσεων των Τσάμηδων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

 

Όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από την προπαγάνδα του αλβανικού εθνικισμού. Οι επικεφαλής των Τσάμηδων, εκείνης της εποχής, έχοντας αποδεδειγμένα σαν στόχο την ενσωμάτωση περιοχών της Ηπείρου –ειδικότερα τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα- στο αλβανικό κράτος, συγκρότησαν ένοπλα τμήματα, από το 1941 μέχρι το καλοκαίρι του 1943 με την επίβλεψη και συνεργασία των ιταλικών κατοχικών δυνάμεων και στη συνέχεια, από το καλοκαίρι του 1943 μέχρι το καλοκαίρι του 1944 με την επίβλεψη των γερμανικών δυνάμεων κατοχής και συμμετείχαν σε διώξεις, λεηλασίες, δολοφονίες εκτελέσεις, καταστροφές περιουσιών και άλλες βιαιότητες.

 

Επομένως, όχι μόνο, δεν έγινε γενοκτονία των Τσάμηδων, αλλά εντελώς αντίθετα, οι Τσάμηδες, ως συνεργάτες των Ιταλών και των Γερμανών, επιχείρησαν την «εκκαθάριση» του ελληνικού-χριστιανικού πληθυσμού, είτε μέσω του φυσικού του αφανισμού, είτε μέσω της τρομοκράτησης και φυγής του.

 

Απέναντι στη φασιστική βαρβαρότητα, το ελληνικό στοιχείο κράτησε στάση άμυνας και αξιοπρέπειας. Ακόμη και η εκκένωση της Θεσπρωτίας από τον αλβανομουσουλμανικό πληθυσμό το καλοκαίρι του 1944 -μετά από απόφαση της ηγεσίας τους για αποχώρηση υπό το βάρος των εγκλημάτων τους- υπήρξε συντεταγμένη και δε συνοδεύτηκε από ενέργειες των στρατιωτικών μονάδων του ΕΔΕΣ εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Για τους Τσάμηδες, μάλιστα, που είχαν εμπλακεί σε εγκλήματα, τηρήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες, έγιναν δηλαδή δίκες από τα Δικαστήρια Δωσίλογων Ιωαννίνων.

 

Στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές στην αλβανική ηγεσία ότι η υιοθέτηση παντελώς ανυπόστατων απαιτήσεων παλαιών συνεργατών των ναζί, δεν ευνοεί την μεταξύ μας φιλία και την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

 

Πολύ περισσότερο οι εδαφικές διεκδικήσεις, αλλά ούτε και οι περιουσιακές διεκδικήσεις και η λεγόμενη «αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους», έχουν οποιαδήποτε βάση σύμφωνα με το Διεθνές, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Χάρτη της ΕΕ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου.

*Ο Αντώνης Μπέζας, είναι πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας - rizopoulospost.com

Γράψτε την άποψή σας

Ροή αναρτήσεων

Ποια είναι τα Πρωτόκολλα και οι Συμφωνίες τα οποία οριοθετούν τα Ελληνοαλβανικά Σύνορα!

Ολόκληρη η εκδήλωση του ΡΕΥΜΑτος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση (video)

Η ισλαμική ιδεολογία στη Γαλλία

Δεν είναι οι κόκκινοι, οι κιτρινόμαυροι είναι ρεεεεε

Ιδεολογία, προκατάληψη και ανοιχτή σκέψη

Σκέψεις γύρω από τον επιχειρούμενο διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας

«Πώς η αναθεώρηση του Συντάγματος επηρεάζει την Παραγωγική Ανασυγκρότηση»

Μερικές σκέψεις για την άνοδο της εθνικιστικής δεξιάς παντού στον κόσμο (σχεδόν)

Το Ρ.ΕΥ.Μ.Α. παρεμβαίνει στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η Εθνική μας Εορτή μέσα από τα μάτια του Γιώργου Σεφέρη και δημοσιογράφων

Η Εθνική μας Εορτή και η Κυρία Έφη Μπέμπου

Εκλογική, όχι οικονομική η ένταση μεταξύ Ρώμης- Βρυξελλών

Όλο και μεγαλύτερη, όλο και πιο άδικη η φορολογία στην Ελλάδα

Γιατί κάνουν θραύση οι αδίστακτοι καιροσκόποι της πολιτικής

Τι συμβαίνει με τις τράπεζες

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©