Πρωτοχρονιάτικος απολογισμός

Δημοσιεύτηκε στις 02/01/2018 στην κατηγορία Πολιτική

Του Αχιλλέα Σκυριανού

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες συνηθίζουμε ο καθένας μας να κάνει –έστω και υποσυνείδητα– ένα είδος απολογισμού της χρονιάς που πέρασε. Αναλογιζόμαστε τι πετύχαμε, τι ευκαιρίες χάσαμε, σε προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

 

Φέτος μας απασχολεί ιδιαίτερα –τουλάχιστον μιλώντας για τον εαυτό μου–, και τι πετύχαμε σε εθνικό επίπεδο. Ψάχνω να βρω κάποια «επιτυχία» για να ξεφύγω από αυτή την κατάθλιψη της Πρωτοχρονιάς που μας κυνηγάει κάθε χρόνο, αλλά εις μάτην… Ακόμα και οι ενθουσιώδεις αναγγελίες του πρωθυπουργού και του επιτελείου του περί καθαρής εξόδου στις αγορές τον Αύγουστο, δεν μπορούν να πείσουν ούτε το κομματικό ακροατήριο, πόσο δε τους σκεπτόμενους πολίτες…

 

Κοιτώντας πίσω στο 2017 μόνο αποτυχίες βλέπω… Πήγαμε πίσω σε πολλούς οικονομικούς και αναπτυξιακούς δείκτες, οι επενδυτές ακόμα συνωστίζονται στα σύνορα, το brain drain συνεχίζεται αδιαλείπτως, η Παιδεία πάει κατά διαόλου, η ποιότητα ζωής μας έχει πέσει κι άλλο – και δεν χρειάζεται να δούμε κάποιο δείκτη να μας το επιβεβαιώσει, το βλέπουμε καθημερινά γύρω μας.

 

Το τραγικό είναι πως στην υπόλοιπη Ευρώπη υπήρξε μια ανάπτυξη, ή για να το θέσω καλύτερα, καμία άλλη χώρα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα σαν της Ελλάδας. Υπάρχουν πολιτικά και θεσμικά προβλήματα προς λύση, αλλά πουθενά δεν συμβαίνει αυτό που ζούμε σήμερα εμείς. Έχουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί με βαριά καρδιά να συμμορφωθεί με τους μνημονιακούς όρους που η ίδια υπέγραψε και παράλληλα, κάτω από το τραπέζι, προσπαθεί να βρει τρόπους να ακυρώσει ότι εφαρμόζει για να συντηρήσει μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων ώστε να μην εξαφανιστεί τελείως στις επόμενες εκλογές.

 

Από την άλλη έχουμε μια αντιπολίτευση που προαλείφεται για επόμενη κυβέρνηση, η οποία όσο αισιόδοξα και με περισσή φόρα ξεκίνησε, άλλο τόσο απότομα προσγειώθηκε από τα βαρίδια του παρελθόντος που επιμένει να κουβαλάει.

 

Και ξαφνικά, από το πουθενά ξεπροβάλλει και τρίτος πολιτικός πόλος, η Κεντροαριστερά, η οποία προσπαθεί απελπισμένα να αποτινάξει τη «ρετσινιά» του ΠΑΣΟΚ και να εμφανιστεί με νέα προβιά. Και εδώ πολλά τα βαρίδια του παρελθόντος και δύσκολος ο αποχαρακτηρισμός… Εξαρτάται βέβαια και σε ποιους ψήφους προσβλέπει η ηγεσία του Κεντροαριστερού φορέα, το να πράγματι θέλει να αποχαρακτηριστεί…

 

Επειδή μάλλον είναι δύσκολο να περιμένουμε έναν… Έλληνα Μακρόν, να δώσει μια φρέσκια πνοή στην πολιτική μας στασιμότητα, το 2018 θα πορευθούμε στις εκλογές με ότι διαθέτουμε… Και λέω εκλογές, διότι πολλά τα «δωράκια» που άρχισε να δίνει η κυβέρνηση, με αποκορύφωμα τοι έκτακτο επίδομα στους νέους ανέργους, το οποίο ούτε είχε προαναγγείλει ούτε υποχρεούνταν να δώσει… Όσοι εντρυφούν στην πολιτική ιστορία της νεωτέρας Ελλάδας είναι παραπάνω από σίγουροι πως το 2018 θα έχουμε εκλογές.

 

Και έρχεται το αμείλικτο ερώτημα: Και τι θα γίνει με τις εκλογές; Θα δούμε άσπρη μέρα;

 

Για άσπρη μέρα δεν ξέρω, αλλά σίγουρα οτιδήποτε άλλο εκτός των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα είναι καλύτερο… Το πιστεύω στ’ αλήθεια αυτό, διότι περίπου στον μισό αιώνα της ζωής μου δεν έχω δει χειρότερη διαχείριση οποιουδήποτε θέματος από αυτής της κυβέρνησης! Ο Κυριάκος έχει δηλώσει διάφορα… Π.χ. πως το δεύτερο νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η Ν.Δ. σαν κυβέρνηση θα περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ, θέσπιση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και θα παραμείνει σταθερός για τουλάχιστον μια πενταετία.

 

Άσχετα αν σας αφορά ή όχι, τουλάχιστον αναγνωρίζει πως υπάρχει και ιδιωτικός τομέας και πως το επιχειρείν δεν χρήζει ποινικοποίησης, όπως νομίζουν οι ιδεολογικά αγκυλωμένοι σημερινοί άρχοντες…

 

Αν αφήσουμε κατά μέρος τα κομματικά, ξαναγυρίζουμε στον προσωπικό μας, ανθρώπινο κύκλο. Γεγονός είναι πως τα Χριστούγεννα είναι ήδη παρελθόν και όλοι, περισσότερο και από την αλλαγή του νέου χρόνου, περιμένουν να δουν τι θα γίνει από 1-1-2018 με ότι πρόκειται να επηρεάσει τον καθένα από εμάς. Το νέο ασφαλιστικό, τους νέους μισθούς, τις κομμένες συντάξεις… Έτσι, μοιραία, σε αυτές τις εποχές αβεβαιότητας που ζούμε, οι ανθρώπινες αξίες αποκτούν μεγαλύτερη σημασία από κάθε άλλη περίσταση, διότι όταν η ζωή μας όπως την ξέρουμε αλλάζει άρδην προς το δυσμενέστερο και όταν οι προοπτικές για βελτίωση δεν φαίνονται άμεσα, μένει μόνο ο άνθρωπος με τις αξίες που διέπουν τις σχέσεις του. Όσο και αν ακούγεται κλισέ, η ακεραιότητα, η σύμπνοια, η αδελφοσύνη, η αλληλεγγύη και η ελπίδα φαντάζουν σαν το μόνο καταφύγιο στη θύελλα των αλλαγών σαρώνει τις ζωές μας.

 

Είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε δίπλα μας, το συνάνθρωπο. Όχι μόνο με την έννοια της χριστιανικής αγάπης, αλλά με μια ευρύτερη, οικουμενική θεώρηση που θα μας επιτρέψει να κοιταχτούμε και στον καθρέφτη και να επιχειρήσουμε και την αναπόφευκτη αυτοκριτική.

 

Τι περιμένουμε με το νέο χρόνο; Μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις του 2018; Μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς οι ίδιοι για να καλυτερεύσει η ζωή μας, η ζωή των παιδιών μας, να μπει και πάλι στο δρόμο της προκοπής ο τόπος; Ή θα περιοριστούμε σε γκρίνια, ευχολόγια και αφορισμούς; Μπορούμε να δούμε το νέο χρόνο σαν μια αφετηρία προς τα μπρος και να σταματήσουμε εδώ τον κατήφορο;

 

Ρητορικές είναι οι ερωτήσεις… Ασφαλώς και μπορούμε, θέμα θέλησης είναι. Ο καθένας κρατά τη ζωή του στα χέρια του και μέχρι ενός βαθμού τη διαφεντεύει. Ας βρούμε λοιπόν για αρχή την αισιοδοξία μας, ας σηκώσουμε το κεφάλι και οι λύσεις θα βρεθούν στη συνέχεια.

 

Ένα είναι σίγουρο… Ο χρόνος άλλαξε, θέλουμε δεν θέλουμε… Οπότε οι ευχές για έναν καλύτερο χρόνο παραμένουν διαχρονικά επίκαιρες… Χρόνια πολλά λοιπόν και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος… Εξάλλου, θέλω να πιστεύω πως δύσκολο να έρθουν χειρότερα…

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©